jannepomek - 2012-12-16 21:42:29

W Lancet opublikowano wyniki analizy zbiorczej, pochodzącej z 51 randomizowanych badań klinicznych, w której wykazano, że codzienne spożywanie aspiryny obniża ryzyko zachorowania na nowotwory oraz zmniejsza ryzyko zgonu z powodu nowotworu.
Istnieje coraz więcej dowodów naukowych potwierdzających, że stosowanie aspiryny zmniejsza ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Niemniej jednak obniżenie ryzyka jest najbardziej znamienne w przypadku raka jelita grubego. Wszelkie jednak korzyści z regularnego zażywania aspiryny muszą zostać rozważone w kontekście niepożądanych działań przy jej stosowaniu, przede wszystkim takich jak krwawienie.
W celu zbadania wpływu codziennego zażywania aspiryny na stan zdrowia badacze przeprowadzili 51 badań klinicznych, które zostały przede wszystkim zaprojektowane i nakierowane na ocenę wpływu aspiryny na choroby serca (zawały), niemniej jednak uzyskano dane i wyniki odnośnie relacji pomiędzy spożywaniem aspiryny a chorobami nowotworowymi. Udowodniono, że codzienne spożywanie aspiryny obniża ryzyko zgonu z powodu nowotworu – po 5 latach regularnego zażywania aspiryny aż o 37%. Aspiryna korzystnie wpływa na obniżenie ryzyka zachorowania an raka – po 3 latach regularnego jej stosowania obniżenie o 24%. Codzienne spożywanie aspiryny niesie ze sobą ryzyko występowania krwawień, niemniej jednak zmniejsza się ono wraz z upływem czasu.
http://www.eonkologia.pl/Aspiryna-w-pro … -2302.html

nadzieja-glejak.pun.pl noclegi w ciechocinku