Ogłoszenie

"KONICZYNKA" czyli FORUM z nadziej± na lepsze jutro...
...jest miejscem wymiany do¶wiadczeñ, wspierania siê w chorobie, doradzania, podtrzymywania na duchu...
Glejak to trudny przeciwnik, walczmy razem =>
"Niech nasza droga bêdzie wspólna...", jak mówi JPII s³owami umieszczonymi na dole bannera.
Zarejestrowani u¿ytkownicy mog± korzystaæ z szybkiej pomocy, pisz±c o swoim problemie w ChatBoxie.
Polecamy fora o podobnej tematyce:
forum glejak - to istna skarbnica wiedzy i mili, zawsze chêtni do pomocy userzy i ekipa
oraz forum pro-salute - gdzie jest wiele w±tków pobocznych, towarzysz±cych chorobie nowotworowej...

Drogi Go¶ciu, umacniaj swoj± wiarê, nie traæ nadziei i... kochaj z ca³ych si³!!!
samograj

#1 2008-08-20 12:17:26

Crono5

1602523
Call me!
SkÄ…d: Praszka/Opole
Zarejestrowany: 2008-08-19
Posty: 96
WWW

Przewodnik pH po kwasowo zasadowym balansie po¿ywieniowym

Przewodnik ten pozwoli zrozumieæ, zale¿no¶æ pomiêdzy wysokim poziomem pH a skuteczno¶ci± chemioterapii (co prawda nie ma tam o tym wzmianki poza jedna sugestia tycz±ca nowotworu piersi, ale liczne do¶wiadczenia ludzi z thedcasite jak i z naszego forum przemawiaj± za s³uszno¶ci± tego podej¶cia) da tez informacje na temat innych ciekawych aspektów zwi±zanych z zagadnieniem pH a ludzkim zdrowiem

http://www.naturalnews.com/SpecialReports/AcidAlkalineBalance250.jpg

Przewodnik pH po kwasowo zasadowym balansie po¿ywieniowym
- kompendium o pH
NaturalNews Special Report by Jack Challem

t³umaczenie crono5 z:
http://www.naturalnews.com/Report_acid_ … _pH_1.html

Podstawowa chemia balansu pH

Podstawowa chemia balansu pH by³a wyk³adana ju¿ w szkole ¶redniej, uczyli¶my siê wtedy na temat pH: kwasy maj± nisk± warto¶æ, aklkalizery wysokie warto¶ci, a pH w granicach 7.0 jest neutralne. Nie mia³o to absolutnie ¿adnego prze³o¿enia na ¿ycie codzienne.


Teraz okazuje siê ¿e cieszymy siê d³u¿szym zdrowiem kiedy pH naszego organizmu jest neutralne, lub delikatnie zasadowe, mo¿na ³atwo zmierzyæ. Natomiast kiedy zmierza ku kwasowo¶ci  mamy wiêksze ryzyko rozwiniêcia siê osteoporozy, s³abo¶ci miêsni, chorób serca, cukrzycy, chorób nerek, oraz ca³ej masy innych problemów zdrowotnych

Rozwi±zaniem wg. Naukowców którzy prowadzili badania nad "chroniczn± obni¿on± kwasowo¶ci± metaboliczna" jest jedzenie wiêcej alkalizuj±cych pokarmów i mniej zasadowych. Ale jakiego rodzaju to dieta? Jedna z nich jest bogata w warzywa i owoce. Mo¿e siê to wydawaæ niczym zaskakuj±cym, poza kilkoma nieoczekiwanymi zwrotami.


Kwasowe po¿ywienie obni¿a stê¿enie minera³ów.


Je¶li idea  wprowadzenia zbalansowanej alkaliczno – zasadowej diety jest czê¶ci± zagadki, ma to nieco burzliw± przesz³o¶æ. Wiêkszo¶æ ludzi wliczaj±c internistów, nie jest zaznajomionych z niebezpieczeñstwem kwasicy, poza tymi najbardziej ekstremalnymi przypadkami.
Do których zaliczyæ nale¿y kwasice mleczanow±, z przetrenowania: ketokwa¶ica, kiedy diabetycy zaczynaj± spalaæ swój w³asny t³uszcz i kwasica wydalnicza, która mo¿e byæ objawem niewydolno¶ci nerek.

Pierwotne badania nad zakwaszaj±cymi i uzasadowiaj±cymi posi³kami s± datowane na 1914r. i wed³ug Loren Cordain, profesora i badacza na  „the department of health and exercise science” w „Colorado State University”, Fort Collins by³y niesamowicie dok³adne.  Nastêpnie w latach 30 i 40 XX w. koncepcja kwasowo – zasadowego ¿ywienia zosta³a storpedowana przez ¿ywieniowych „¶wirów” od zdrowej ¿ywno¶ci.   W ¶ród nic znajdowa³ siê William Hay, doktor medycyny, który zaproponowa³ prawie rytualistyczny nawyk jedzenia, oparty na kwasowo¶ci i zasadowo¶ci pokarmów. Od tamtej pory wiêkszo¶æ lekarzy patrza³a na rozmowy na temat kwasowo¶ci i zasadowo¶ci posi³ków sceptycznym okiem. 

Ale problem z nawykami jedzenia produktów kwasowych jest bardzo realny twierdzi Cordain, czo³owy ekspert diety w okresie paleolitycznym lub jak kto woli epoki kamienia ³upanego. Po spo¿yciu wszystkie pokarmy zg³aszaj± informacjê czy s± one kwasowe czy te¿ zasadowe.” Mówi. Nerki s± odpowiedzialne za balans p³ynów i utrzymywanie relatywnie neutralnego pH w organizmie.

W³a¶nie tutaj zaczyna byæ ciekawie. Kiedy kwasowe po¿ywienie obni¿a poziom pH w organizmie, nerki usi³uj± skoordynowaæ próby zbuforowania tej kwasowo¶ci. Ko¶ci uwalniaj± wapñ i magnez w celu przywrócenia alkaliczno¶ci, miê¶nie s± zmuszone do produkcji amoniaku który jest silnie alkalizuj±cy. Do czasu kiedy odpowied¼ siê zakoñczy produkty z ko¶ci i miê¶ni s± wydalane z moczem.

D³ugotrwa³e wystawienie na kwasowo¶æ, prowadzi do zwê¿eienia ko¶ci i zmniejszenia masy miê¶niowej, zauwa¿a doktor medycyny Anthony Sebastian, z University of California, San Francisco. Te problemy s± elementami starzenia siê, które nasila kwasicê, utratê ko¶æca, oraz zmniejszanie masy miê¶niowej. W miêdzy czasie niedobory magnezu i wapnia mog± wraz z niedoborami w pokarmach doprowadziæ do ró¿nych konsekwencji. Oba minera³y odgrywaj± znacz±c± rolê w formowaniu siê ko¶ci i w utrzymywaniu rytmu serca. Niskie poziomy magnezu mo¿e powodowaæ dr¿enie miêsni, arytmiê, niepokój.

Cztery przypadki dietetarniej kwasicy:

Sebastian powa¿any czo³owy badacz na polu kwasicy zwi±zanej z diet±, przyznaje, ¿e niektóre z nauk na pierwszy rzut oka wydaj± siê nie intuicyjne. Na przyk³ad kwasowe i alkaliczne jedzenie zazwyczaj nie przek³adaj± siê na jedzenie zakwaszaj±ce lub alkalizuj±ce. Ta ró¿nica jest subtelna ale znacz±ca. Po¿ywienie zakwaszaj±ce to takie które tworzy ni¿sze b±d¼ bardziej zasadowe pH. Owoce cytrusowe i pomidory s± kwa¶ne ale kiedy ich sk³adniki dostan± siê do nerek, maj± oddzia³ywanie alkalizuj±ce.

Wiêc je¶li po¿ywienie kwa¶ne nie koniecznie tworzy kwasowe pH, co siê wtedy dzieje? Sebastian wskazuje na 4 du¿e zagadnienia.

·    Po pierwsze warzywa i owoce s± bogate w s± bogate w sole potasowe, naturalny bufor (bufor – o¶ co neutralizuje kwasowo¶æ – cron) Zjedzenie kilku z tych rzeczy powoduje zmniejszenie poziomu potasu, minera³u który chroni przed nadci¶nieniem, czy te¿ zawa³em serca. Wed³ug badañ Cordain's, ludzie wyewoluowali jedz±c potas i sód w proporcjach 10:1, odnosi siê do tego wspó³czynnika jako do naszej biologicznej linii bazowej. Dzi¶ w wyniku silnie solnie przetworzonego po¿ywienia i fast food’ów, po³±czonych z niskim spo¿ywaniem warzyw i owoców, wspó³czynnik wynosi 3:1na korzy¶æ sodu. To odwrócenie – mówi – pustoszy ca³e pH oraz nasz± zale¿no¶æ od potasu.


·    Po drugie podobne odwrócenie w konsumpcji naturalnie wystêpuj±cego dwuwêglanu (tak jak na przyk³ad dwuwêglanu potasu ) w po¿ywieniu i dodany chlorek (w wiêkszo¶ci w postaci chlorku sodu, lub soli kuchennej) Dwuwêglan jest alkaliczny, podczas gdy chlorek jest kwasowy. Chlorek tak¿e kurczy ¿y³y, zwê¿a je obni¿a cyrkulacje krwi, mówi Sebastian. Poniewa¿ ca³e cia³o zale¿y od zdrowej cyrkulacji zwê¿enie naczyñ prowadzi do chorób serca, zawa³u, arytmii demencji oraz prawdopodobnie innych chorób degeneracyjnych.


·    Po trzecie du¿e ilo¶ci bia³ek zwierzêcych (wliczaj±c miêso, ptactwo, oraz po¿ywienie morskie) uwalnia kwas siarkowy poprzez metabolizm aminokwasów zawieraj±cych siarkê, tak¿e powoduj±c siln± kwasowo¶æ. To podniesienie kwasowo¶ci mo¿e byæ skompensowane spo¿ywaniem wiêkszej ilo¶ci warzyw i owoców (bogatych w potas i dwuwêglan), ale znowu wiêkszo¶æ amerykanów je te pokarmy w ma³ych ilo¶ciach.


·    Po czwarte zbo¿a  takie jak pszenica, ¿yto i kukurydza maj± dzia³anie zakwaszaj±ce, bez znaczenia czy maj± formê bia³ego chleba, p³atków ¶niadaniowych, makaronu czy pe³nych zbó¿, „Zbo¿a s± najczê¶ciej konsumowan± ro¶lina ¿ywieniow± w USA” – mówi Sebastian, i zaliczaj± siê do 65% najczê¶ciej spo¿ywanych po¿ywieñ ro¶linnych konsumowanych przez amerykanów. „W dodatku do ich kwasowego dzia³ania, zbo¿a deklasuj± bardziej po¿ywne owoce i warzywa.” Dodaje Sebastian.


„Prawdziwy problem to deficyt jednego ze ¶rodków alkalizuj±cych wiêcej ni¿ o jeden za du¿o kwasowych.” mówi Sebastian. Ludzie jedz± mnóstwo zakwaszaj±cych bia³ek zwierzêcych, nabia³ oraz zbo¿a. Brakuj±cy kawa³ek to przyzwoita ilo¶æ warzyw i owoców, w celu produkcji alkaliczno¶ci. Badania za badaniami pokazywa³y, ze amerykanie – 60 do 91% - nie jje  5 rekomendowanych dziennych porcji owoców.

pH, kwasica i osteoporoza
   
Najsilniejszy dowód potwierdzaj±cy utrzymywanie balansu kwasowo – zasadowego jest zwi±zany z osteoporoz±. „Rozwa¿cie, ¿e amerykanie konsumuj± wiêcej produktów bogatych w calcium ni¿ ka¿dy inny naród, a mimo to mamy jeden z najwy¿szych wspó³czynników osteoporozy,” mówi Cordain. „Brak tutaj po³±czenia. Dzienne posi³ki mog± byæ bogate w calcium, ale wiêkszo¶æ codziennych posi³ków jest zakwaszaj±ca.”

Susan Brown, profesor, która przewodzi the nonprofit Osteoporosis Education Project w East Syracuse, N.Y., wskazujê na problem kwasowo – zasadowy jako zwi±zany z wyczerpaniem zasobów mineralnych. „ to cos na wzór przesadzenia z uprawianiem ziemi i zubo¿enie jej w zasoby mineralne,” mówi. „Je¶li jemy po¿ywienie które kwasowe pH w ciele, bêdzie to powodowaæ niedobór minera³ów w ko¶ciach i bia³ka w miê¶niach.”

Brown opisa³ klienta, którego lekarz zdiagnozowa³ u niej kiedy mia³a 52 lata osteopemie, demineralizacjê ko¶ci która zawsze przyæmiewa osteoporozê. W wieku 55 lat, Janet zaczê³a przestrzegaæ zaleceñ Brown’a w jedzeniu warzyw i owoców, braniu suplementów i æwiczeniu. Trzy lata pó¼niej, u Janet wyra¼nie mo¿na by³o dostrzec budowê masy kostnej w krêgos³upie i biodrach, nawet podczas przechodzenia przez menopauzê. 

Tymczasem Sebastian potwierdza, ¿e to dopiero czubek góry lodowej je¶li chodzi o problemy zdrowotne zwi±zane z d³ugotrwa³± kwasic±. Mówi, ¿e nisko stopniowa  kwasica zwiêksza odporno¶æ na insulinê, charakterystyczna cecha przed cukrzyków i diabetyków typu – 2. Zwiêksza to ryzyko kamieni nerkowych i niewydolno¶ci nerek. Jedno z badañ natomiast sugeruje, ¿e mo¿e zmieniaæ aktywno¶æ genów i podwy¿szaæ ryzyko nowotworu piersi. Przyznaje nikt na razie nie zna wszystkich konsekwencji przesuniêcia fundamentalnej równowagi  kwasowo – zasadowej, ale podejrzewa, ¿e poznanie tej prawdy jest jeszcze dalekie.


Czy suplementy mog± pomóc?
Miliony kobiet pos³usznie bierze suplementy z calcium, w celu wspomo¿enia utrzymania masy kostnej i zredukowania szansy rozwiniêcia powa¿nej osteoporozy która nadchodzi z wiekiem. Ale czy suplementy maj± jaki¶ udzia³ w alkalizacji cia³a?

Brown widzi korzy¶æ w suplementach, ale mówi, ¿e wa¿nym jest zatamowanie strat calcium i magnezu wynik³ych z kwasowych nawyków. „Balans kwasowo – zasadowy jest kwesti± przemo¿nie zwi±zan± z po¿ywieniem, „ Podkre¶la. „Twoje pH jest tak naprawdê znakiem, wskazówk± jak twoje cia³o zarz±dza zasobami mineralnymi.”

Potas okaza³ siê byæ wa¿nym minera³em potrzebnym do utrzymania ko¶æca. Diety bogate w potas – to jest te bogate w warzywa i owoce – spowalniaj± utratê masy kostnej, g³ównie poprzez promowanie alkaliczno¶ci. Wiêc korzystajcie z suplementów, takich jak cytrynian potasu i dwuwêglan. Podczas gdy cytrynian jest popularnie sprzedawany, dwuwêglan jest dostêpny tylko na receptê. Mimo to nadal trudno aby suplementy konkurowa³y z potasem zawartym w po¿ywieniu. Gar¶æ rodzynek, dwa daktyle, albo ma³y banan, ka¿de z nich zapewnia wiêcej jak 300mg potasu.

Je¶li we¼miesz suplementy, optuj±c na formê cytrynianów, takich jak cytrynian calcium czy magnezu. (Suplementy potasu nie mog± przekroczyæ poziomu 99mg, z powodu ryzyka arytmii przy wysokich dawkach.) Dodatkowo asparaginianowe i  bursztynianowe     formy minera³ów maj± oddzia³ywanie alkaliczne, i wszystkie one maj± b³ogos³awieñstwo Brown. W jednym z badañ Sebastian odkry³, ¿e suplementy cytrynianu potasu chroni³y przed ubytkiem calcium, mimo ze ludzie przebywali na bogatej w sól diecie. Buforowana witamina C, która jest kwasem askorbinowym wytworzonym z wêglowymi formami calcium, magnezu i potasu, mog± tak¿e mieæ delikatny efekt alkalizuj±cy.


Niektóre suplementy takie jak calcium koralowe, by³y promowane jako sposób na przywrócenie alkalicznego pH. Ale calcium koralowe to g³ównie wêglan wapnia który jako generyczny suplement jest jeszcze bardziej drogi.


Dlaczego powinni¶my je¶æ tak aby poziom pH by³ prawid³owy


Rekomendacje ¿ywieniowe ró¿ni± siê tak bardzo jak partyjne czy tez religijne upodobania, a czasami utrzymywane ze strachu . Cordain próbuje podnie¶æ kontrowersje poprzez spogl±danie na biologiczn± i genetyczn± spu¶ciznê.



Wskazuje, ¿e ludzie, a¿ do bardzo niedawna, byli my¶liwymi – zbieraczami, których dieta sk³ada³a siê z kombinacji chudych pokarmów zwierzêcych (wliczaj±c ryby) i nie hodowlane warzywa i owoce.  Bazuj±c na tych analizach diet 229 pre modernistycznych kultur, Cordian wywnioskowa³, ¿e „przeciêtna” staro¿ytna dieta zawiera³a 55% po¿ywienia zwierzêcego i 45% po¿ywienia ro¶linnego. W sk³ad pokarmów zwierzêcych wchodzi³y zdrowe t³uszcze jak równie¿ bia³ko i po¿ywienie ro¶linne, w sk³ad którego wchodzi³y li¶cie, ³odygi , owoce, ziarna, bulwy i korzenie. Zbo¿a i mleko krowie nie wchodzi³y w grê a¿  od 7000 do 10000 ty¶ lat temu, za krótko na genetyczn± adaptacjê.

Zalecenia Cordian’a, które mo¿na znale¼æ w  The Paleo Diet and The Paleo Diet for Athletes zawiera zbyt wiele warzywek ¿eby byæ knockoff’ow± wersj± diety Atkin’a. (Jedzenie bardzo chudych. miês, dodaje, redukuje warto¶ci t³uszczu tylko do 10% kalorii.) Wiêc nie trzeba byæ wegetarianinem, ¿eby odczuæ alkalizuj±ce w³a¶ciwo¶ci owoców i warzyw. „Potrzeba oko³o 35 ca³kowitej liczby kalorii jako owoców i warzyw ¿eby wyprodukowaæ alkalizuj±cy efekt,” wyja¶nia. Co jest takiego trudnego w tym ¿eby w 1/3 na talerzu znajdowa³y siê warzywka?”


Nadal, je¶li masz wizje warzywek wychodz±cych ci uszami, odpowiedz jest bardzo prosta. Cordain, Sebastian i Brown sugeruj±, okrojenie diety o chleby, makarony, oraz inne produkty pochodzenia zbo¿owego, jak równie¿ „wysoko glikemiczne” po¿ywienie takie jak np. ziemniaki. Wszystkie one s± po¿ywieniem ubogim w warto¶ci od¿ywcze, w porównaniu z bia³kami i warzywkami.

„ To jest po prostu inne naukowe wyt³umaczenie tego co mama zawsze zwyk³a tobie mówiæ,” zauwa¿a Brown.” Zjedz owoce i warzywka”

Jak zbadaæ poziom pH

Mo¿na to zrobiæ bardzo prosto i niedrogo. Wszystko to czego potrzeba to paski do badañ pH (papierki lakmusowe – cron) Oderwij 3 calowe paski. Zaraz po tym jak siê obudzisz, zanim wypijesz, lub zjesz cokolwiek, umie¶æ trochê ¶liny na pasek. Porównaj kolor do koloru poziomu pH na nadrukowanym wska¼niku który znajduje siê w zestawie z paskami. Nastêpnie zmierz pH twojego porannego drugiego oddania moczu. ¯eby to zrobiæ, nasikaj na pasek albo zbierz mocz do plastikowego lub szklanego (nie papierowy) kubka po czym zanurz pasek. Znów porównaj kolor pH z kolorem na wska¼niku.

Decker Weiss, N.M.D., z Scottsdale, Arizona, zaleca testy ¶liny i moczu przez 10 poranków z rzêdu. „Zignoruj pierwsze 3 na górze i 3 na dole testy poniewa¿ to s± ekstrema. Wylicz ¶redni± pozosta³ych czterech w celu zdeterminowania twojego pH,” mówi. Cel Weiss’a to pH w granicach 6.8 do 7.0 u pacjentów z problemami sercowymi o od 7.2 do 7.4 u pacjentów z osteoporoz±. Mo¿esz ponowiæ test kilka tygodni po zmianie swoich nawyków ¿ywieniowych.

pH popularnych substancji



14.0 Wodorotlenek sodowy: Alkaliczne
13.0 £ug
11.0 Amoniak
10.5 Mleczko Magnezjowe
8.3 Proszek do pieczenia
7.4 Ludzka krew

7.0 Czysta Woda: Neutralne

6.6 Mleko: Kwasowe
4.5 Pomidory
4.0 Wino i piwo
3.0 Jab³ka
2.2 Ocet
2.0 Sok z cytryny
1.0 Kwas z baterii
0.0 kwas chlorowodorowy

Potrawy zakwaszaj±ce
Spaghetti
Corn flakes
Bia³y ry¿
Chleb ¿ytni
Bia³y chleb
Pe³ne mleko
Soczewica
Wo³owina
Wieprzowina

Bardzo zakwaszaj±ce potrawy
Ser Parmezan
Ser Topiony
Twardy ser
Ser Gouda
Bia³y ser
Br±zowy ry¿
Owsianka
Chleb bia³y pe³no ziarnisty
Orzechy
Orzech w³oski
Salami
Mielonka, konserwa
W±tróbka
Kurczak
Dorsz
¦led¼
Pstr±g
Jajka

Potrawy alkalizuj±ce
Morele
Kiwi
Wi¶nie
Banany
Truskawki
¦liwki
Pomarañcze
Sok z cytryny
Gruszki
Ananas
Brzoskwinie
Jab³ka
Arbuz
Seler
Marchewki
Cukinia
Kalafior
Broku³y
Zielona Papryka
Ogórek
Pomidory
Bak³a¿an
Sa³ata
Zielony groszek
Cebule
Grzyby
Woda mineralna

Po¿ywienie bardzo alkalizuj±ce
Szpinak
Rodzynki
Daktyle

Notka: Wszystkie owoce i warzywa s± alkalizuj±ce, dopóki nie bêd± piklowane lub marynowane.



Literatura naukowa
Rylander R, Remer T, Berkemeyer S, et al. Acid-base status affects renal magnesium losses in healthy, elderly persons. Journal of Nutrition, 2006;136:2374-2377.

Frassetto L, Morris RC, Sellmeyer DE, et al. Diet, evolution and aging. The pathophysiologic effects of the post-agricultural inversion of the potassium-to-sodium and base-to-chloride ratios in the human diet. European Journal of Nutrition, 2001;40:200-213.

Sebastian A, Frassetto LA, Morris RC. The acid-base effects of the contemporary Western diet: an evolutionary perspective. Eds: Alpern RJ and Heber SC, in The Kidney: Physiology and Pathophysiology, 9th edition. In press.

Patterson BH, Block G, Rosenberger WF, et al. Fruit and vegetables in the American diet: data from the NHANES II survey. American Journal of Public Health, 1990;80:1443-9.

Li R, Serdula M, Bland S, et al. Trends in fruit and vegetable consumption among adults in 16 US states: behavioral risk factor surveillance system, 1990-1996.

Menendez JA, Decker JP, Lupu R. In support of fatty acid synthase (FAS) as a metabolic oncogene: extracellular acidosis acts in an epigenetic fashion activating FAS gene expression in cancer cells. Journal of Cell Biochemistry, 2005;94:1-4.

Macdonald HM, New SA, Fraser WD, et al. Low dietary potassium intakes and high dietary estimates of net endogenous acid production are associated with low bone mineral density in premenopausal women and increased markers of bone resorption in post menopausal women. American Journal of Clinical Nutrition, 2005;81:923-933.

Sebastian A, Harris ST, Ottaway JH, et al. Improved mineral balance and skeletal metabolism in postmenopausal women treated with potassium bicarbonate. New England Journal of Medicine, 1994;330:1776-1781.

Sellmeyer DE, Schloetter M, Sebastian A. Potassium citrate prevents increased urine calcium excretion and bone resorption induced by a high sodium chloride diet. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2002;87:2008-2012.

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi

[ Generated in 0.034 seconds, 7 queries executed ]


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Korzyści z szamb betonowych Są one wyjątkowo noclegi ciechocinek Serwis laptopów warszawa 10 Best Porto Empedocle Hotels, Italy (From $62) zawór do zmywarki wrocław