W Lancet opublikowano wyniki analizy zbiorczej, pochodz±cej z 51 randomizowanych badañ klinicznych, w której wykazano, ¿e codzienne spo¿ywanie aspiryny obni¿a ryzyko zachorowania na nowotwory oraz zmniejsza ryzyko zgonu z powodu nowotworu.
Istnieje coraz wiêcej dowodów naukowych potwierdzaj±cych, ¿e stosowanie aspiryny zmniejsza ryzyko zachorowania na ró¿nego rodzaju nowotwory. Niemniej jednak obni¿enie ryzyka jest najbardziej znamienne w przypadku raka jelita grubego. Wszelkie jednak korzy¶ci z regularnego za¿ywania aspiryny musz± zostaæ rozwa¿one w kontek¶cie niepo¿±danych dzia³añ przy jej stosowaniu, przede wszystkim takich jak krwawienie.
W celu zbadania wp³ywu codziennego za¿ywania aspiryny na stan zdrowia badacze przeprowadzili 51 badañ klinicznych, które zosta³y przede wszystkim zaprojektowane i nakierowane na ocenê wp³ywu aspiryny na choroby serca (zawa³y), niemniej jednak uzyskano dane i wyniki odno¶nie relacji pomiêdzy spo¿ywaniem aspiryny a chorobami nowotworowymi. Udowodniono, ¿e codzienne spo¿ywanie aspiryny obni¿a ryzyko zgonu z powodu nowotworu – po 5 latach regularnego za¿ywania aspiryny a¿ o 37%. Aspiryna korzystnie wp³ywa na obni¿enie ryzyka zachorowania an raka – po 3 latach regularnego jej stosowania obni¿enie o 24%. Codzienne spo¿ywanie aspiryny niesie ze sob± ryzyko wystêpowania krwawieñ, niemniej jednak zmniejsza siê ono wraz z up³ywem czasu.
http://www.eonkologia.pl/Aspiryna-w-pro … -2302.html
Offline