Ogłoszenie

"KONICZYNKA" czyli FORUM z nadziej± na lepsze jutro...
...jest miejscem wymiany do¶wiadczeñ, wspierania siê w chorobie, doradzania, podtrzymywania na duchu...
Glejak to trudny przeciwnik, walczmy razem =>
"Niech nasza droga bêdzie wspólna...", jak mówi JPII s³owami umieszczonymi na dole bannera.
Zarejestrowani u¿ytkownicy mog± korzystaæ z szybkiej pomocy, pisz±c o swoim problemie w ChatBoxie.
Polecamy fora o podobnej tematyce:
forum glejak - to istna skarbnica wiedzy i mili, zawsze chêtni do pomocy userzy i ekipa
oraz forum pro-salute - gdzie jest wiele w±tków pobocznych, towarzysz±cych chorobie nowotworowej...

Drogi Go¶ciu, umacniaj swoj± wiarê, nie traæ nadziei i... kochaj z ca³ych si³!!!
samograj

#1 2008-08-31 21:53:52

Crono5

1602523
Call me!
SkÄ…d: Praszka/Opole
Zarejestrowany: 2008-08-19
Posty: 96
WWW

Witamina D - nie tylko dla ko¶ci

S³oneczna tarcza
przedruk z ¦wiat Nauki Styczeñ 2008


Naukowcy ju¿ wiedz±, ¿e witamina D dzia³a nie tylko na ko¶ci.
Tymczasem mnóstwo ludzi cierpi na jej niedobór.
Czy zwiêksza to zapadalno¶æ na wiele powa¿nych chorób?



Luz E. Tavera-Mendoza i John H. White


O AUTORACH

http://i62.photobucket.com/albums/h97/cronos_bucket/autorzy.jpg

Luz E. Tavera-Mendoza i John H. White pracowali wspólnie w laboratorium White'a w McGill University, badaj±c aktywno¶æ witaminy D w ludzkich komórkach. Wyja¶nili niektóre aspekty dzia³ania tej substancji w profilaktyce nowotworowej, a we wspó³pracy z innymi naukowcami odkryli, ¿e witamina D reguluje aktywno¶æ pewnych genów uczestnicz±cych w odpowiedzi komórkowej na infekcje bakteryjne. Tavera-Mendoza odbywa obecnie sta¿ podoktorski w Harvard Medical School, badaj±c zwi±zki witaminy D z rakiem piersi. Przekonani, jak istotna dla zdrowia jest witamina D, oboje za¿ywaj± jej suplementy w czasie, kiedy na pó³nocy, gdzie mieszkaj±, dzia³anie s³oñca nie wystarcza, by wytworzyæ w skórze jej dostateczn± ilo¶æ. White przyjmuje 4000 IU D3 dziennie w czasie „witaminowej zimy", Tavera-Mendoza - 1000.


W SKRÓCIE

■    Witamina 0 ma wp³yw nie tylko na kszta³towanie ko¶æca;

w rzeczywisto¶ci dzia³a na ca³y organizm, zw³aszcza na uk³ad odporno¶ciowy i obronê komórkow±.

■    Substancja ta mo¿e byæ dostarczana z po¿ywieniem lub wytwarzana w nas³onecznione) skórze. Pomiary poziomu witaminy D we krwi wykazuj± jednak, ¿e u wielu ludzi jest jej zbyt mato, aby mog³a korzystnie wp³ywaæ na zdrowie.

■    Wyra¼ne korelacje miêdzy niedoborem witaminy D a wystêpowaniem nowotworów, chorób autoimmunologicznych, zaka¼nych i innych sugeruj±, ¿e nale¿y zrewidowaæ dotychczasowe zalecenia dotycz±ce dziennej dawki tej wa¿nej witaminy.



ZRÓD£A WITAMINY D
Witaminy D3 i D2 wystêpuj± w niektórych pokarmach, a obie formy s± równie¿ dodawane do niektórych produktów. Poda¿ w jedzeniu jest jednak niewielka w porównaniu z ilo¶ci± witaminy D produkowan± w skórze. (IU - jednostki miêdzynarodowe)

Olej z w±troby dorsza (1 ³y¿eczk±):
1360 IU witaminy D3


Przyrz±dzony tuñczyk sardynki, makrela lub ³oso¶ (85-100 g):
200-360 IU witaminy D3


¦wie¿e grzyby shiitake (100g):
100 IU witaminy D2; suszone (100 g): 1600 IU witaminy D2


¯ó³tko jaja:
20 IU witaminy D3 lub D2


Wzbogacone produkty mleczne, sok pomarañczowy lub p³atki zbo¿owe (jedna porcja):
60-100 IU witaminy D3 lub D2


Ekspozycja ca³ego cia³a na promieniowanie UVB (15-20 min w po³udnie latem, jasna karnacja)
10 000 IU witaminy D3


Nazywano j± s³oneczn± kuracj±. Na pocz±tku XX wieku, gdy nie I znano jeszcze antybiotyków, by³a jedynym sposobem leczenia gru¼licy. Nikt nie rozumia³, dlaczego pomaga³a, niemniej wysianie pacjenta na d³ugo-trwa³y odpoczynek w ciep³e, s³oneczne strony dawa³o mu spor± szansê na powrót do zdrowia. Ma³o kto kojarzy³, ¿e sto lat wcze¶niej tê sam± metodê skutecznie zastosowano do leczenia innej choroby, krzywicy. Ta deformuj±ca cia³o dzieciêca dolegliwo¶æ, bêd±ca skutkiem niedostatecznego utwardzania ko¶ci, rozpowszechni³a siê w XVIII i XIX wieku, co wi±za³o siê z uprzemys³owieniem i migracj± ludno¶ci do zanieczyszczonych miast. Pewien wileñski lekarz1 dostrzeg³, ¿e na polskiej wsi problem jest do¶æ rzadki. Rozpocz±³ badania miejskich dzieci i odkry³, ¿e krzywicê mo¿na wyleczyæ, zwiêkszaj±c ekspozycjê na s³oñce, co opisa³ w 1822 roku.
   Dwa lata pó¼niej niemieccy naukowcy ustalili, ¿e podobne przeciwkrzywicze w³asno¶ci ma olej z w±troby dorsza. To leczenie jednak nie przyjê³o siê powszechnie, m.in. dlatego ¿e nie wiedziano wówczas, i¿ pokarm mo¿e zawieraæ niewidoczne sk³adniki istotne dla zdrowia. Niemal sto lat musia³o min±æ, zanim odkryto zwi±zek miêdzy obiema kuracjami. Na pocz±tku XX wieku wykazano, ¿e je¶li szczury ze sztucznie wywo³an± krzywic± s± karmione skór± eksponowan± na ¶wiat³o s³oneczne, skutek jest taki jak po spo¿ywaniu oleju z rybiej w±troby. W 1922 roku wyodrêbniono kluczowy sk³adnik skóry i oleju i nazwano go witamin± D. Idea „¿yciodajnych amin", czyli witamin, by³a wówczas bardzo popularna2, a kierunek dalszych badañ roli witaminy D w du¿ej mierze determinowa³o postrzeganie jej jako jednej z substancji pochodz±cych wy³±cznie z po¿ywienia.
Drugim czynnikiem, który w ci±gu nastêpnego pó³wiecza w du¿ym stopniu zawa¿y³ na kierunku badañ nad witamin± D, by³ jej zwi±zek z krzywic±. Koncentrowano siê wiêc na jej roli w kszta³towaniu szkieletu oraz na dzia³aniu w nerkach, jelitach i samych ko¶ciach, umo¿liwiaj±cym transport wapnia miêdzy tkank± kostn± i krwi±. Pod koniec XX wieku rozszerzono jednak badania na inne dziedziny, odkrywaj±c, ¿e rola witaminy D nie ogranicza siê do budowania ko¶æca. Mamy obecnie wiele dowodów na jej dzia³anie przeciwnowotworowe oraz reguluj±ce odpowied¼ uk³adu odporno¶ciowego. S± te¿ przes³anki, by uwa¿aæ, ¿e witamina D dzia³a najlepiej wtedy, gdy jej poziom we krwi jest wy¿szy ni¿ stwierdzany u wiêkszo¶ci ludzi. W powi±zaniu z epidemiologicznymi korelacjami miêdzy jej niskim poziomem a ró¿nymi schorzeniami pozwala to przypuszczaæ, ¿e niedobór witaminy D przyczynia siê do rozwoju wielu powa¿nych chorób.


Podstawy
Produkcja aktywnej witaminy

Nazwa „witamina D" odnosi siê do dwóch nieco ró¿ni±cych siê cz±steczek: D3, produkowanej w skórze, i D2, pochodz±cej z ro¶lin i trafiaj±cej do organizmu z pokarmem. Obie formy musz± zostaæ przetworzone przez enzymy, aby staæ siê biologicznie aktywn± form± 1.25D.




1.
Witamina D3 powstaje w komórkach skóry zwanych keratyno-cytami, kiedy promienie UVB i ciep³o dzia³aj± na pochodn± cholesterolu, 7-dehydrocholesterol U lewej). Witamina D2, obecna w niektórych pokarmach, pochodzi natomiast z podobnego sterolu wystêpuj±cego w ro¶linach (powy¿ej). Zarówno wytworzona w skórze, jak i pochodz±ca z ro¶lin witamina D trafia do krwi.


2.
Witaminy D3 i D2 trafiaj± z krwi± do w±troby, gdzie s± chemicznie przetwarzane przez enzymy do postaci L 25-hydroksywitaminy D (25D). Forma 25D wraca do krwiobiegu.

3.
Wiêkszo¶æ 25D we krwi przechodzi ostateczn± obróbkê w nerkach. Tam enzymy przekszta³caj± j± w 1.25D. Ta postaæ jest uwalniana do krwi, a z ni± dociera do ró¿nych narz±dów i typów komórek, na których dzia³anie wp³ywa.

http://i62.photobucket.com/albums/h97/cronos_bucket/prekursor_D_small.jpg

LOKALNA AKTYWACJA
Skóra jest jedyn± tkank± cia³a, która zarówno wytwarza witaminê D3, jak i przekszta³ca j± enzymatycznie do 25D, a nastêpnie do 1.25D. Komórki odporno¶ciowe i niektóre inne tkanki mog± natomiast produkowaæ enzym na miejscu przekszta³caj±cy 25D do 1,25D.

http://i62.photobucket.com/albums/h97/cronos_bucket/lokalna_aktywacja.jpg

Wielofunkcyjny prze³±cznik
Aby lepiej zrozumieæ nowe odkrycia dotycz±ce witaminy D, warto sobie przypomnieæ, czym ona jest i jak korzysta z niej nasze cia³o. Substancja ta mo¿e byæ pozyskiwana z niektórych pokarmów, takich jak t³uste ryby i rybi olej (dzisiaj tak¿e z suplementów diety). Organizm potrafi jednak sam wytworzyæ witaminê D. Powstaje ona w reakcji chemicznej zachodz±cej w skórze podczas na¶wietlania promieniami ultrafioletowymi B (UVB). ¦ci¶le rzecz bior±c, nie jest to wiêc witamina, poniewa¿ przy odpowiednim nas³onecznieniu nie musimy czerpaæ jej z po¿ywienia. Jednak w strefie klimatu umiarkowanego przez nawet pó³ roku dawka UVB jest za ma³a do wyprodukowania w skórze dostatecznej ilo¶ci witaminy D, a wtedy jej obecno¶æ w jedzeniu staje siê nieodzowna.
     Nazw± witamina D zwykle okre¶la siê dwa podobne zwi±zki pochodz±ce z ró¿nych ¼róde³. Witamina D3, czyli cholekalcyferol, tworzy siê pod wp³ywem UVB w keratynocytach (g³ównych komórkach skóry) z pochodnej cholesterolu, 7-dehydrocholesterolu. Witamina D2, ergokalcyferol, jest otrzymywana z ro¶linnego sterolu i ma nieco inn± strukturê ni¿ witamina D3. Obie nie wykazuj± ¿adnej aktywno¶ci biologicznej, dopóki nie ulegn± dalszym przekszta³ceniom.
    Najpierw szereg enzymów dokonuje procesu ich hydroksylacji, czyli przy³±czenia grupy hydroksylowej -OH (2/3 cz±steczki wody). Tak powstaje 25-hydroksywitamina D (25D). Reakcjê tê przeprowadzaj± przede wszystkim komórki w±troby; jedynie niewielka czê¶æ 25D obecnej w krwiobiegu powstaje w niektórych typach komórek skóry. Aby 25D by³a aktywna, musi ulec ponownej hydroksylacji do 1,25-di-hydroksywitaminy D (1,25D). Enzym odpowiedzialny za tê reakcjê, la-hydroksylazê, odkryto w nerce i to w³a¶nie ten narz±d odpowiada za dostarczanie organizmowi wiêkszo¶ci potrzebnej 1,25D.
      Obecnie wiadomo jednak, ¿e równie¿ inne tkanki, w tym komórki uk³adu odporno¶ciowego i skóry, mog± wytwarzaæ ten enzym i przeprowadzaæ konwersjê 25D. Tak wiêc skórê cechuje wyj±tkowa zdolno¶æ do samodzielnej produkcji aktywnej biologicznie 1,25D w obecno¶ci UVB, inne tkanki za¶ mog± j± wytwarzaæ na swój u¿ytek z kr±¿±cej 25D. Ta zdolno¶æ lokalnej produkcji pocz±tkowo by³a lekcewa¿ona - do czasu, gdy poznano nieklasyczne dzia³ania witaminy D.


Cz±steczka 1,25D dzia³a jak prze³±cznik, który mo¿e w³±czaæ lub wy³±czaæ geny w tkankach niemal wszystkich rodzajów. 1,25D przy³±cza siê do receptora witaminy D (VDR - vitamin D receptor), który w j±drze komórkowym dzia³a jako tzw. czynnik transkrypcyjny. Po zwi±zaniu 1,25D bia³ko VDR wi±¿e siê z receptorem kwasu 9-cis-retinowego (RXR), a powsta³y kompleks rozpoznaje specyficzny odcinek DNA w pobli¿u docelowego genu. Gdy siê do niego przy³±czy, uruchamia maszyneriê komórkow±, która zaczyna przepisywaæ gen na mRNA - formê, na podstawie której zostanie nastêpnie wyprodukowane bia³ko zakodowane w genie [ramka na nastêpnej stronie].
    Sk³aniaj±c komórkê do wytworzenia okre¶lonych bia³ek, 1.25D modyfikuje jej metabolizm i funkcje. Zdolno¶æ do regulowania aktywno¶ci genów decyduje o szerokim zakresie oddzia³ywania witaminy D. Poniewa¿ jest ona produkowana w jednej tkance i oddzia³uje na inne, docieraj±c do nich z krwi±, mo¿na j± uznaæ za hormon, zw³aszcza ¿e po¶rednicz±cy w jej dzia³aniu VDR nale¿y do rodziny bia³ek zwanych receptorami j±drowymi, za pomoc± których dzia³aj± tak potê¿ne hormony, jak estrogen i testosteron.
    Przypuszczalnie 1,25D reguluje aktywno¶æ co najmniej 1000 ró¿nych genów. Niektóre koduj± bia³ka bior±ce udzia³ w metabolizmie wapnia, odpowiadaj±c za dobrze znany wp³yw witaminy D na formowanie ko¶ci. W ci±gu minionych 20 lat uczeni zidentyfikowali tak¿e wiele innych objêtych regulacj± zale¿n± od 1.25D. Niektóre z nich s± kluczowe dla mechanizmów obrony komórkowej.

Uzbrojeni w witaminê D
Od lat osiemdziesi±tych rozmaite dane wskazywa³y na przeciwnowotworowe dzia³anie witaminy D. W wielu badaniach epidemiologicznych wykazano wyra¼n± odwrotn± korelacjê miêdzy ekspozycj± na s³oñce a wystêpowaniem pewnych typów raka. Badania na hodowlach komórkowych i zwierzêtach potwierdzi³y tê zale¿no¶æ i pomog³y wyodrêbniæ mechanizmy, które mog± to warunkowaæ.
       Na przyk³ad zwi±zek EB1089, syntetyczny analog 1,25D, o 80% zmniejsza³ wzrost raków g³owy i szyi  w mysim modelu tej choroby. Podobne wyniki uzyskano w zwierzêcych modelach raka piersi i gruczo³u krokowego. W wyja¶nieniu tego efektu pomog³a identyfikacja genów aktywowanych przez zwi±zek. Komórki nowotworowe cechuje niekontrolowane dzielenie siê; tymczasem jeden ze stymulowanych przez EB1089 genów, GADD45a, powoduje w normalnych komórkach zahamowanie wzrostu, je¶li dojdzie do uszkodzenia DNA. To obni¿a ryzyko przekszta³cenia komórki w nowotworow±. EB1089 aktywuje ponadto geny, które nakazuj± komórce rakowej ró¿nicowanie siê i osi±ganie dojrza³o¶ci, a to zmniejsza jej zdolno¶æ do podzia³ów. Przeciwrakowe dzia³anie tego zwi±zku jest wi±zane równie¿ z kilkoma innymi genami, koduj±cymi bia³ka uczestnicz±ce w produkcji energii i odtruwaniu komórki.
EB1089 zosta³ zaprojektowany tak, aby wykazywaæ wiêkszo¶æ aktywno¶ci 1,25D, z wyj±tkiem wp³ywu na gospodarkê wapniem, który grozi podniesieniem stê¿enia tego pierwiastka do szkodliwego poziomu. To jeden ze zwi±zków, które firmy farmaceutyczne opracowa³y w nadziei na terapeutyczne wykorzystanie potê¿nego przeciwnowotworowego dzia³ania witaminy D.
Nasz zespó³ z McGill University tak¿e interesowa³ siê zwi±zkiem witaminy D z nowo-tworzeniem, gdy w 2004 roku nieoczekiwanie natrafili¶my na zupe³nie inny aspekt odporno¶ci, równie¿ zale¿ny od 1,25D. Wiele genów regulowanych przez witaminê D odkryto, wyszukuj±c we fragmentach ludzkiego genomu sekwencje DNA umo¿liwiaj±ce odpowied¼ na witaminê D (VDRE - vitamin D response ele-ments). W³a¶nie do tych sekwencji, le¿±cych w pobli¿u regulowanych genów, wi±¿e siê kompleks VDR-RXR. We wspó³pracy z Sylvie Mader z Universite de Montreal, stworzyli¶my komputerowy algorytm skanuj±cy ca³y genom. Szukali¶my sekwencji VDRE i mapowali¶my ich po³o¿enie w stosunku do genów.
Badania te pomog³y nam lepiej zrozumieæ niektóre aspekty przeciwrakowej aktywno¶ci witaminy D. Niespodziewanie wykaza³y równie¿, ¿e VDRE le¿± w pobli¿u dwóch genów koduj±cych ludzkie peptydy przeciwbakteryjne - katelicydynê i (3-defensynê 2. Te ma³e bia³ka dzia³aj± na wiele drobnoustrojów tak jak naturalne antybiotyki. Pod±¿yli¶my tym tropem. Badaj±c komórki ludzkie w hodowli, odkryli¶my, ¿e 1,25D powoduje na ogó³ umiarkowany wzrost produkcji fidefensyny 2, natomiast w niektórych typach komórek, m.in. w komórkach uk³adu odporno¶ciowego i w keratynocytach, silnie aktywuje produkcjê katelicydyny. Wykazali¶my te¿, ¿e komórki odporno¶ciowe traktowane 1,25D po kontakcie z chorobotwórczymi bakteriami uwalniaj± zabójczy dla nich czynnik - prawdopodobnie w³a¶nie katelicydynê.
W ubieg³ym roku du¿y wk³ad w te badania wnie¶li Philip Liu i Robert Modlin z University of California w Los Angeles, dowodz±c, ¿e ludzkie komórki odporno¶ciowe w odpowiedzi na kontakt ze ¶cian± komórkow± bakterii produkuj± VDR oraz enzym przekszta³caj±cy obecn± we krwi 25D w biologicznie aktywn± 1,25D. To z kolei indukowa³o produkcjê ka-telicydyny, wykazuj±cej aktywno¶æ przeciw-bakteryjn± wobec wielu bakterii, tak¿e wobec najbardziej interesuj±cej Mycobac³erium tu-berculosis. Po raz pierwszy znaleziono rzetelne podstawy do zrozumienia tajemniczej skuteczno¶ci s³onecznej kuracji przeciwgru¼liczej: stymulowana przez UVB intensywna produkcja witaminy D w skórze mo¿e siê przek³adaæ na wytwarzanie naturalnego antybiotyku zwalczaj±cego pr±tki.
    W miarê jak wype³niano rozliczne luki w wiedzy o witaminie D, coraz powa¿niej rozwa¿ano, czy jej mnogie funkcje ochronne nie rozwinê³y siê pierwotnie w skórze. Skoro na przyk³ad UVB uszkadza DNA (co mo¿e prowadziæ do nowotworzenia), a równocze¶nie stymuluje produkcjê witaminy D, to sprzê¿enie wzrostu jej poziomu z nasileniem obrony przeciwnowotworowej wygl±da ca³kiem sensownie. Niektórzy badacze spekulowali te¿, ¿e stymulacja odpowiedzi przeciwbakteryjnej mo¿e kompensowaæ udzia³ witaminy D w hamowaniu niektórych innych reakcji odporno¶ciowych - tych prowadz±cych do przesadnej odpowiedzi zapalnej. Jak wiele osób sprawdzi³o na w³asnej skórze, nadmiar UVB powoduje miejscowe oparzenia, które przejawiaj± siê stanem zapalnym i gromadzeniem siê kropelek wysiêku pod naskórkiem. Podczas gdy umiarkowane zapalenie sprzyja gojeniu siê ran i wspomaga zwalczanie infekcji, nasilony proces zapalny zaostrza tylko problem.
      Nie powinno wiêc byæ zaskoczeniem, ¿e coraz wiêcej badañ wykazuje przeciwzapalny wp³yw witaminy D, wynikaj±cy z modulowania oddzia³ywañ miêdzy komórkami uk³adu odporno¶ciowego. Ró¿ne ich typy porozumiewaj± siê, wydzielaj±c tzw. cytokiny, aby zapocz±tkowaæ odpowiedni± reakcjê odporno¶ciow±. Wykazano, ¿e witamina D hamuje nadmiern± odpowied¼ zapaln± przez ograniczanie tego miêdzykomórkowego dialogu.
     Bezpo¶redni dowód na naturaln± rolê witaminy D w zapobieganiu zapaleniom uzyskano po raz pierwszy na pocz±tku lat dziewiêædziesi±tych. Podanie myszom 1.25D chroni³o przed rozwojem zapalenia w nastêpstwie zranienia albo chemicznego podra¿nienia skóry nitrobenzenem. Myszy maj±ce niedobór witaminy by³y za¶ nadwra¿liwe na te czynniki. Taki efekt natychmiast zasugerowa³ badaczom mo¿liwo¶æ zastosowania witaminy D w leczeniu chorób autoagresyjnych, bêd±cych prawdopodobnie wynikiem nadwra¿liwo¶ci na cytokiny - cukrzycy autoimmunologicznej, stwardnienia rozsianego (SM) czy wrzodziej±cego zapalenia jelita grubego.
      Od tamtego czasu okaza³o siê, ¿e wiele komórek, tak¿e odporno¶ciowych, mo¿e korzystaæ z kr±¿±cej we krwi 1,25D, jak równie¿ przekszta³caæ 25D do formy aktywnej. Potwierdza to, ¿e przeciwzapalne dzia³anie witaminy D nie ogranicza siê do skóry i zwalczania oparzeñ s³onecznych.


Dzia³anie
Uniwersalny prze³±cznik genowy


Biologicznie aktywna forma witaminy D (1.25D) „w³±cza" okre¶lone geny, umo¿liwiaj±c produkcjê kodowanych przez nie bia³ek. Bia³ka te mog± dzia³aæ lokalnie lub ogólno-ustrojowo. Uwa¿a siê, ¿e 1,25D reguluje co najmniej 1000 genów w ró¿nych typach tkanek ca³ego cia³a.

http://i62.photobucket.com/albums/h97/cronos_bucket/universal_switch_small.jpg


TKANKI POD WP£YWEM WITAMINY
Bia³ko receptorowe VDR (powy¿ej) wystêpuje w wielu tkankach ustroju, a ponadto w komórkach odporno¶ciowych krwi. W nich zatem witamina D mo¿e regulowaæ aktywno¶æ genów. Poni¿sza lista obejmuje tkanki i komórki, w których stwierdzono dzia³anie 1.25D.

Gruczo³ mleczny             Nerwy
Jelito                     Prostata
Keratynocyty             Przysadka mózgowa
Komórki                     Tkanka t³uszczowa
odporno¶ciowe             Trzustka
Ko¶ci                             W±troba
Mózg                            
Nerki                    

JAK WIELE 25D POTRZEBA
Dostêpno¶æ witaminy D w ustroju szacuje siê na podstawie pomiarów stê¿enia 25D w osoczu. Poziom pomiêdzy 30 do 45 ng/ml osocza jest uwa¿any za minimalny wystarczaj±cy do prawid³owego uwapnienia ko¶æca, natomiast niektóre odpowiedzi komórkowe na witaminê D zachodz± optymalnie przy wy¿szych stê¿eniach. Poni¿ej 30 ng/ml wzrasta ryzyko niektórych chorób. Powy¿ej 150 ng/ml w komórkach i krwi gromadzi siê nadmiar wapnia, co mo¿e ¼le dzia³aæ na organizm


http://i62.photobucket.com/albums/h97/cronos_bucket/uvb_small.jpg


Epidemia niedoboru?
Odkrycie roli witaminy D w procesach nie-zwi±zanych z regulacj± homeostazy wapniowej wyja¶ni³o nareszcie wielk± liczbê doniesieñ o epidemiologicznej korelacji miêdzy niskim poziomem witaminy D a pewnymi schorzeniami - nowotworowymi, autoimmu-nologicznymi, a nawet niektórymi zaka¼nymi, m.in. gryp±. Mo¿e te¿ t³umaczyæ sezonowe wahania zapadalno¶ci. Ponadto stwierdzono, ¿e wiele fizjologicznych oddzia³ywañ witaminy D, zarówno w badaniach laboratoryjnych, jak i klinicznych, zachodzi z optymaln± wydajno¶ci± dopiero, kiedy stê¿enie 25D we krwi jest wy¿sze ni¿ typowe. Specjali¶ci zgadzaj± siê, ¿e znaczna liczba ludzi w klimacie umiarkowanym ma poziom witaminy D we krwi wyra¼nie ni¿szy od optymalnego, zw³aszcza w czasie zimy.
     W zwi±zku z tym, ¿e w regionach tropikalnych promienie s³oneczne padaj± pod k±tem prostym lub niewiele mniejszym, UVB ³atwiej przenika przez atmosferê ni¿ w regionach umiarkowanych, gdzie jest go pod dostatkiem tylko w lecie. Poniewa¿ dla wiêkszo¶ci ludzi g³ównym ¼ród³em witaminy D jest synteza w skórze pod wp³ywem s³oñca, poziom 25D we krwi zazwyczaj spada wraz ze wzrostem szeroko¶ci geograficznej. Pewne odstêpstwa od tej regu³y wynikaj± z ró¿nic etnicznych i dietetycznych, a tak¿e z lokalnych odmienno¶ci klimatu i wysoko¶ci nad poziomem morza. Równocze¶nie obserwuje siê korelacjê miêdzy szeroko¶ci± geograficzn± a ryzykiem wyst±pienia pewnych chorób, zw³aszcza autoimmunologicznych, co dobrze wspó³gra z poznan± rol± witaminy D w regulacji aktywno¶ci genów.
     Jedn± z takich chorób autoimmunologicznych jest stwardnienie rozsiane, bêd±ce skutkiem niszczenia przez uk³ad odporno¶ciowy os³onek mielinowych otaczaj±cych w³ókna nerwowe o¶rodkowego uk³adu nerwowego. Choroba wystêpuje czê¶ciej w miejscach oddalonych od równika - w Ameryce Pó³nocnej, Europie i Australii. Mamy przekonuj±ce dowody na jego zwi±zek z niedostateczn± ekspozycj± na UVB. Progresja choroby i okresowe zaostrzenia stanu wykazuj± sezonow± zmienno¶æ, przy czym najgorszy jest okres wczesnej wiosny, kiedy poziom 25D we krwi jest najni¿szy; wyciszenie przypada za¶ zwykle na jesieñ, po letniej dawce s³oñca. Naukowcy z University of Southern California, badaj±c 79 par jednojajowych bli¼ni±t, znale¼li odwrotn± zale¿no¶æ miêdzy intensywno¶ci± ekspozycji na s³oñce w dzieciñstwie a pó¼niejszym ryzykiem zachorowania na SM: w przypadku bli¼ni±t spêdzaj±cych du¿o czasu na powietrzu ryzyko choroby by³o o 57% ni¿sze.
    Podobny rozk³ad ryzyka zachorowañ zaob-serwowano dla cukrzycy typu I (autoimmuno-logicznej) i choroby Le¶niowskiego-Crohna (autoimmunologicznego zapalenia jelita cienkiego i grubego), jak równie¿ pewnych nowotworów z³o¶liwych. Na przyk³ad w Stanach Zjednoczonych zapadalno¶æ na raka pêcherza moczowego, piersi, jelita grubego i jajnika jest na pó³nocy dwukrotnie wiêksza ni¿ na po³udniu.
     Niedawno wykazano równie¿ bezpo¶redni zwi±zek pomiêdzy ryzykiem zachorowania a stê¿eniem 25D we krwi. W ogromnym badaniu Harvard School of Public Health przeanalizowano archiwalne próbki osocza zebrane od oko³o 7 min ¿o³nierzy i marynarzy amerykañskiej armii oraz sprawdzono w ich kartach zdrowia, kto wiatach 1992-2004 zapad³ na SM. Ryzyko pó¼niejszego zachorowania by³o znacznie mniejsze w grupie o wysokim stê¿eniu 25D (w chwili pobrania próbki): w przypadku osób o poziomie 25D powy¿ej 40 ng/ml by³o o 62% ni¿sze ni¿ w grupie osób maj±cych zawarto¶æ poni¿ej 25 ng/ml.
   Pomiar stê¿enia 25D we krwi jest standardow± metod± monitorowania dostêpno¶ci witaminy D w ustroju. Powszechnie uznana norma, oparta na oszacowaniu zapotrzebowania w procesach ko¶ciotwórczych, wynosi 30--45 g/ml. Stê¿enie poni¿ej 21-29 ng/ml uwa¿a siê za niewystarczaj±ce i czêsto towarzyszy mu zmniejszenie gêsto¶ci ko¶ci. Objawy krzywicy mog± siê pojawiæ, gdy stê¿enie spada poni¿ej 20 ng/ml, wzrasta wtedy równie¿ ryzyko raka okrê¿nicy.
     Niestety, tak niskie stê¿enia s± bardzo powszechne, zw³aszcza zim±. W lutym i marcu 2005 roku zbadano 420 zdrowych kobiet z Europy ¦rodkowej i Pó³nocnej: Danii (Kopenhaga - 55°N), Finlandii (Helsinki - 60°), Irlandii (Cork - 52°) i Polski (Warszawa - 52°). Wykaza³o ono, ¿e 92% dziewcz±t w okresie dojrzewania ma poziom 25D poni¿ej 20 ng/ml, przy czym 37% wykazuje powa¿ny niedobór, poni¿ej 10 ng/ml. W¶ród starszych badanych kobiet 37% mia³o niedobór witaminy D, z których 17% - powa¿ny.
      Oprócz szeroko¶ci geograficznej wiele innych czynników mo¿e przyczyniaæ siê do niedoboru witaminy D - w tym rasa. Ciemna skóra produkuje witaminê D sze¶ciokrotnie wolniej ni¿ jasna, poniewa¿ wysoki poziom melaniny blokuje przenikanie promieni UV [patrz: Nina G. Jab³oñski i George Chaplin „Barwy skóry"; ¦wiat Nauki, grudzieñ 2002]. Na skutek tego Afroamerykanie maj± z regu³y poziom 25D we krwi o po³owê ni¿szy ni¿ biali mieszkañcy USA. Dane zebrane przez US National Health and Nutrition Examination Survey wykaza³y, ¿e 42% badanych Afroamerykanek mia³o powa¿ny niedobór witaminy D, objawiaj±cy siê stê¿eniem we krwi poni¿ej 15 ng/ml.
     Do niedoboru witaminy D niew±tpliwie przyczynia siê równie¿ narastaj±ca w spo³eczeñstwie ¶wiadomo¶æ faktu, ¿e s³oñce uszkadza skórê. Kremy ochronne, je¶li s± odpowiednio stosowane, redukuj± produkcjê witaminy D o ponad 98%. Niemniej wystarczaj±ca ilo¶æ witaminy D powstaje w skórze pod wp³ywem dawki promieniowania, które zaledwie j± zaró¿owi. Dla wiêkszo¶ci ludzi z Ameryki Pó³nocnej, maj±cych jasn± lub umiarkowanie jasn± karnacjê, oznacza to 5-15 min ekspozycji pomiêdzy godzin± 10:00 a 15:00 w lecie.
     W strefie umiarkowanej niedobór witaminy D powinno siê uzupe³niaæ suplementami diety, ale wci±¿ nie ustalono, w jakiej dawce. American Academy of Pediatrics postuluje, by poda¿ u dzieci przekracza³a 200 jednostek miêdzynarodowych (IU), ale wiêkszo¶æ badaczy uwa¿a tê ilo¶æ za niewystarczaj±c± nawet do zapobiegania krzywicy. Dzienna dawka zalecana doros³ym w X5SA. i Europie waha siê obecnie miêdzy 200 a 600 IU, zale¿nie od wieku. Rok temu, po porównaniu wielu badañ oceniaj±cych ilo¶æ przyjmowanej witaminy D i stê¿enie 25D w osoczu, naukowcy z Harvard School of Public Health i ze wspó³pracuj±cych o¶rodków orzekli, ¿e obecne rekomendacje s± niewystarczaj±ce. Stwierdzili, ¿e co najmniej po³owa doros³ych Amerykanów powinna przyjmowaæ dziennie przynajmniej 1000 IU witaminy D3, aby podnie¶æ stê¿enie 25D w osoczu do minimalnego satysfakcjonuj±cego poziomu 30 ng/ml. Nie ma niestety prostej metody wyliczenia stê¿enia 25D we krwi na podstawie ilo¶ci przyjmowanych suplementów, bo indywidualne odpowiedzi s± zró¿nicowane i czê¶ciowo zale¿± od stopnia niedoboru. Badanie ciê¿arnych kobiet wykaza³o na przyk³ad, ¿e dzienna dawka 6400 IU szybko podnosi³a poziom 25D, dopóki nie osi±gn±³ on 40 ng/ml, po czym wzrost ustawa³. Efekt ten znacznie ³atwiej uzyskaæ, podaj±c witaminê D3 ni¿ D2.
    Przedawkowanie witaminy D podawanej w preparatach doustnych jest mo¿liwe, chocia¿ zdarza siê raczej przy przyjmowaniu przez d³u¿szy czas dziennych dawek przekraczaj±cych 40 000 IU. Nigdy natomiast nie obserwowano toksycznego dzia³ania witaminy D produkowanej pod wp³ywem s³oñca. Doros³a kobieta o jasnej karnacji opalaj±ca siê latem w bikini, wytwarza w skórze oko³o 10 000 IU wci±gu 15-20 min. D³u¿sza ekspozycja nie przek³ada siê na wy¿sz± produkcjê, poniewa¿ UVB rozk³ada witaminê D, zapobiegaj±c nadprodukcji.
Coraz wiêcej obserwacji dowodzi, ¿e skutki nawet niewielkiego niedoboru witaminy D, choæ pocz±tkowo dyskretne, mog± siê przejawiaæ przez ca³e ¿ycie w ró¿norodny sposób, na przyk³ad w postaci zwiêkszonej krucho¶ci ko¶ci, wy¿szej podatno¶ci na infekcje czy choroby  autoimmunologiczne, a tak¿e niektóre nowotwory. Badania jednoznacznie wskazu j±, ¿e w celu poprawienia zdrowotno¶ci spo³eczeñstwa nale¿a³oby podj±æ przynajmniej trzy proste dzia³ania: upowszechniæ wiedzê o wielokierunkowym dzia³aniu witaminy D w ustroju, osi±gn±æ miêdzydyscyplinarny konsensus w sprawie zalecanego czasu ekspozycji skóry na s³oñce oraz przedstawiæ jasne wytyczne w kwestii dziennego zapotrzebowania na tê wa¿n± witaminê.



D Du¿o znaczy
Coraz wiêcej obserwacji przemawia za tym, ¿e d³ugotrwale obni¿enie poziomu witaminy D zwiêksza ryzyko niektórych powa¿nych chorób. Na podstawie badañ poziomu witaminy D w osoczu lub ekspozycji na UVB mo¿na na przyk³ad stwierdziæ, ¿e:

•    stê¿enie 25D w osoczu poni¿ej 20 ng/ml zwiêksza o 30-50% ryzyko raka piersi, okrê¿nicy
i gruczo³u krokowego

•    w przypadku kobiet ¿yj±cych na du¿ych szeroko¶ciach geograficznych (np. w Norwegii
czy na Islandii) ryzyko raka jajnika jest piêciokrotnie wy¿sze w porównaniu z kobietami z obszarów równikowych

•    mieszkanki Nebraski w wieku powy¿ej 55 lat, przyjmuj±ce przez trzy lata 1100 IU
witaminy D3, maj± o 77% mniejsze ryzyko wszystkich nowotworów w porównaniu
z grup± placebo

•    poziom 25D w osoczu powy¿ej 40 ng/ml gwarantuje zmniejszenie o 62% ryzyka zachorowania na stwardnienie rozsiane, ni¿ kiedy stê¿enie nie przekracza 25 ng/ml

•    fiñskie niemowlêta otrzymuj±ce dziennie 2000 IU witaminy D3 maj± pó¼niej o 80% mniejsze ryzyko zachorowania na autoimmunologiczn± cukrzycê (typu 1)


http://i62.photobucket.com/albums/h97/cronos_bucket/cell_small.jpg


KOMÓRKA ODPORNO¦CIOWA pod wp³ywem 1,25D odpowiada na zaka¿enie bakteri± gru¼licy {zielony i ¿ó³ty), produkuj±c antybakteryjny peptyd - katelicydynê (czerwony).

¦wiatowy problem

Witaminowa Zima
Dzia³anie promieniowania UVB jest dla wielu osób jedynym lub g³ównym ¼ród³em witaminy D, wiêc po³o¿enie geograficzne i pora roku maj± wp³yw na ryzyko niedoboru. W okresach „witaminowej zimy" promieniowanie s³oneczne w niektórych strefach geograficznych jest zbyt stabe, aby w ogóle zapocz±tkowaæ syntezê witaminy D w skórze. Ozon blokuje promienie UVB, dlatego dzia³aj± one najsilniej w pobli¿u równika, gdzie ¶wiat³o s³oneczne ma do przebycia najkrótsz± drogê przez atmosferê. Tam witamina D mo¿e byæ wytwarzana ca³y rok. Zwiêkszenie k±ta padania na wy¿szych szeroko¶ciach geograficznych os³abia natê¿enie UVB i, zw³aszcza zim±, staje siê ono zbyt s³abe, aby umo¿liwiæ produkcjê witaminy D.

http://i62.photobucket.com/albums/h97/cronos_bucket/uvb_small.jpg


1    Chodzi o Jêdrzeja ¦niadeckiego (1768-1838), profesora chemii i medycyny Uniwersytetu Wileñskiego oraz Akademii Medyko-Chirurgicznej w Wilnie.
2    Twórc± koncepcji i nazwy „witamina" jest polski biochemik Kazimierz Funk (1884-1967). Na pocz±tku XX wieku zaintrygowa³o go doniesienie holenderskiego lekarza Christiaana Eijkmana o tym, ¿e na beri-beri choruj± konsumenci bia³ego, polerowanego ry¿u, a nie ci, którzy jedz± ry¿ br±zowy. Funk za³o¿y³, ¿e czê¶ci nasion odrzucane podczas obróbki zawieraj± jak±¶ substancjê ochronn±. Uda³o mu siê j± wyizolowaæ w 1912 roku, a poniewa¿ zawiera³a resztê aminow±, uzna³, ¿e reprezentuje grupê istotnych dla ¿ycia amin i ochrzci³ j± „vitalaminê" albo „vitamine" (obecnie jest znana jako witamina B, albo tiamina). Wysun±³ te¿ hipotezê, ¿e kilka innych chorób (w tym w³a¶nie krzywica)
równie¿ mo¿e byæ skutkiem niedoboru Witamin.


*► JE¦LI CHCESZ WIEDZIEÆ WIÊCEJ

The „Sunshine Vitamin": Benefit Beyond Bone?

CD. Davis i S. 1 Dwyer; Journal of National Canoe Institute, tom 99, nr 21, s. 1593-5 7 XI 2007. Dostêpne na stronie http://jnci.oxfordjournals.org/cgi/cont … 99/21/1593

The Urgent Need to Recommend to Intake of Vitamin D That Is Effective.

Reinhold Vieth i in.; Americai Journal of Clinical Nutrition, ton 85, nr 3, s. 649-650; III/2007.

Noncalcemic Actions of Vitamin D Receptor Ligands.

S. Nagpal, S Na i R. Rathnachalam, Endocrini Reviews, tom 26, nr 5, s. 662-687 VIII 2005.
Dostêpne na stronie
http://edru.endojournals.org/cgi/content/full/26/5/662

l,25-Dihydroxyvitamin D3 Is a Direct Inducer of Antimicrobial Pep tide Gene Expression.
Tian-Tian Wang i in. ;  Journal of Immunolog} tom 173, s. 2909-2912; 2004.

Unraveling the Enigma of Vita min D. Beyond Discovery Series National Academy of Sciences 2003. http://www.beyonddiscovery.org/content/ … .asp?a=414


I jeszcze jako ciekawostka filmik obrazujacy transkrypcje genu i budowe bialka:

http://pl.youtube.com/watch?v=41_Ne5mS2 … re=related

http://pl.youtube.com/watch?v=4PKjF7OumYo

Offline

 

#2 2008-11-08 17:51:55

baabcia

Moderator

Zarejestrowany: 2008-09-20
Posty: 162

Re: Witamina D - nie tylko dla ko¶ci

dziêki za zebranie inf w jednym miejscu pozwole sobie podrzuciæ link w kilku miejscach
ostatnio pediatrzy mówi± o tranie kiedy dzieci maja niska odpornosc i uczulenia


¯adnych awarii!  ¯adnych nieszczê¶æ

Offline

 

#3 2008-11-11 21:48:02

baabcia

Moderator

Zarejestrowany: 2008-09-20
Posty: 162

Re: Witamina D - nie tylko dla ko¶ci

poczyta³y dziewczyny o tranie -chwal± tekst i tran :-)  i mam taka fajna informacjê od ¯yrafy

Tran bardzo pomaga, testujê na sobie od 2 lat. Po bardzo ciê¿kiej operacji mia³am polecony, nie chorujê wcale. Kupujê taki na odporno¶c, a ostatnio kole¿anka przywiozla mi z UK, jest mocniejszy, duzo lepszy, z omega 3 i znacznei tanszy. Opakowanie starcza na rok prawie. Nazywa sie Cod Liver Oil. POlecam.


¯adnych awarii!  ¯adnych nieszczê¶æ

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi

[ Generated in 0.035 seconds, 10 queries executed ]


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Najlepsze szamba Krajenka Stary Sącz dostawa w 3dni hajnowka.zbiorniki-betonowe360.pl Szamba betonowe Jędrzejów noclegi w ciechocinku Top Hotels in Tortoreto Lido from $91