Najnowsze badania wykaza³y, ¿e wegetarianie choruj± na raka rzadziej ni¿ osoby spo¿ywaj±ce miêso. I nie chodzi o raka jelita grubego
Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie rozpoczêli swoje badania w latach 90. Wziê³o w nich udzia³ blisko 53 tys. osób w wieku 20-89 lat. Badanych podzielono na cztery grupy: osoby spo¿ywaj±ce miêso, osoby, w których diecie przewa¿aj± ryby, a tak¿e osoby stosuj±ce dietê wegetariañsk± i wegañsk±.
Analiza danych wykaza³a, ¿e wegetarianie i ludzie jedz±cy du¿o ryb chorowali na nowotwory znacznie rzadziej ni¿ osoby spo¿ywaj±ce miêso. Wyj±tkiem by³ rak jelita grubego, który najczê¶ciej wystêpowa³ w³a¶nie u wegetarianów.
By³o to dla naukowców niema³ym zaskoczeniem, gdy¿ wcze¶niejsze badania dowiod³y, ¿e rak jelita grubego jest chorob± zwi±zan± ze spo¿ywaniem du¿ych ilo¶ci czerwonego miêsa.
Nadzoruj±cy badania prof. Tim Key twierdzi, ¿e ustalenie zwi±zku pomiêdzy diet± i rakiem wymaga jeszcze wielu badañ. Powszechnie wiadomo, ¿e spo¿ywanie piêciu porcji warzyw i owoców dziennie zmniejsza ryzyko wyst±pienia nowotworów i innych chorób.
Zawsze nale¿y jednak pamiêtaæ, ¿e na powstawanie nowotworów ma wp³yw wiele innych czynników.
http://www.rp.pl/artykul/9138,277153_We … _raka.html
Offline