Jedzenie jak lekarstwo (0)
2011.10.20
Okazuje siê, ¿e po¿ywienie, które mamy na talerzu, mo¿e byæ silniejszym lekarstwem ni¿ jakikolwiek lek. Jedzenie jest najskuteczniejsz± metod± leczenia chorób przewlek³ych, które spowoduj± ponad 50 milionów zgonów i na które wydamy globalnie 47 bilionów dolarów do 2030 roku. A wszystko co musimy zrobiæ to po prostu je¶æ zdrowo i nie zapominaæ, ¿e sklep z warzywami mo¿e staæ siê dla nas aptek±. Chiñczycy od lat zdaj± sobie sprawê ze zdrowotnej potêgi jedzenia.
Co odkry³em w Chinach?
Ostatnio przeprowadzi³em szereg wyk³adów w Azji na temat zapobiegania chorobom, dobrego samopoczucia, zdrowia, od¿ywiania oraz nowej dziedziny nauki: nutrigenomiki, która wyja¶nia w jaki sposób moleku³y zawarte w jedzeniu wp³ywaj± na geny i pomagaj± lub szkodz± zdrowiu. Wyjecha³em z Azji pe³en pokory i podziwu, poniewa¿ zda³em sobie sprawê, ¿e przeciêtny Chiñczyk wie wiêcej o leczniczych w³a¶ciwo¶ciach jedzenia ni¿ ja po wielu latach badañ. Zdrowe jedzenie jest w Chinach czê¶ci± codziennej diety!
S³owo oznaczaj±ce jedzenie sk³ada siê w jêzyku chiñskim z dwóch znaków: chi fan czyli je¶æ ry¿. S³owo na za¿ywanie lekarstwa to chi yao, czyli je¶æ lek. Wywodz±ce siê ze staro¿ytno¶ci tradycje kulinarne Chiñczyków pozwalaj± im na przygotowywanie potraw, które zarówno dobrze smakuj± i lecz±.
Po¿ywienie nie jest jedynie sposobem na pozyskanie energii, to równie¿ ¼ród³o specjalnych sk³adników, które wp³ywaj± na stan zdrowia oraz mog± zapobiegaæ chorobom lub je leczyæ. Te substancje to fitosk³adniki – unikalne zwi±zki chemiczne pochodzenia ro¶linnego, które nie s± kaloriami, bia³kiem, t³uszczem, wêglowodanami, witaminami ani minera³ami – to specjalne cz±steczki, które lecz± organizm poprzez wp³ywanie na procesy fizjologiczne cia³a oraz ludzkie DNA.
Po¿ywienie daje nam poczucie smaku, konsystencji, rado¶ci, energii oraz syto¶ci. W Chinach jedzenie jest tymi wszystkimi rzeczami oraz ¼ród³em lecznicznych zwi±zków, które s± potrzebne dla zdrowia oraz dobrego samopoczucia.
W Chinach nauczy³em siê wiêcej o leczniczych w³a¶ciwo¶ciach po¿ywienia podczas rozmów z moimi gospodarzami ni¿ podczas wielu godzin spêdzonych na czytaniu literatury medycznej.
Pewnego dnia mia³em okazjê zje¶æ obiad w towarzystwie jednego z kierowników firmy finansowej oraz jego ¿ony. Ka¿de danie mia³o nie tylko wy¶mienity smak – z ka¿dym kêsem stawa³em siê coraz bardziej ¶wiadomy, ¿e jad³em lekarstwa!
Podczas gdy nowocze¶ni naukowcy coraz czê¶ciej odkrywaj± nowe cz±steczki (zawarte w jedzeniu fitosk³adniki o lecznicznych w³a¶ciwo¶ciach) oraz polepszaj± stan zdrowia poprzez udoskonalanie funkcjonowania genów oraz metabolizmu, Chiñczycy od tysi±cleci znaj± i u¿ywaj± t± wiedzê w codziennych posi³kach. W Azji ró¿nica miêdzy jedzeniem a lekarstwem po prostu siê zaciera.
Chiñczycy jedz± lekarstwa
Jestem lekarzem ju¿ 20 lat i w tym czasie mia³em kontakt z tysi±cami pacjentów walcz±cych z chorobami przewlek³ymi. W Chinach po raz kolejny u¶wiadomi³em sobie, ¿e najskuteczniejszym lekiem, który mogê zaoferowaæ chorym nie jest ani operacja, ani lekarstwa – to jedzenie! Od lat mówiê pacjentom, ¿e mog± uzdrowiæ siê przez jedzenie, a co zobaczy³em w Chinach tylko potwierdzi³o moje przekonania. Jednak¿e wiêkszo¶æ Europejczyków nie rozumie, ¿e jedzenie mo¿e byæ czym¶ innym ni¿ tylko sposobem pozyskania energii.
Kalorie to nie wszystko: jedzenie to informacje
Jedzenie zawiera informacje, które wp³ywaj± na nasze geny. Naukowcy pracuj±cy w dziedzinie nutrigenomiki odkryli, ¿e zdrowe po¿ywienie programuje organizm oraz ,,rozmawia'' z DNA oraz aktywuje oraz dezaktywuje geny, któe odpowiadaj± za zdrowie lub chorobê.
W Azji wyja¶ni³em naukowo to, co moi s³uchacze instynktownie wiedzieli ju¿ od lat.
Przyk³adowo, w ostatnim raporcie naukowcy omawiali pozytywny wp³yw glukomannanu (rozpuszczalnego b³onnika uzyskiwanego z dziwid³a) na osoby walcz±ce z oty³o¶ci±. Glukomannan zosta³ opisany jako po¿ywienie o w³a¶ciwo¶ciach zdrowotnych, o czym Azjaci wiedzieli ju¿ od dawna.
Glukomannan (b³onnik korzenia konjac) jest sk³adnikiem konnyaku – galaretki popularnej w Japonii od ponad 1500 lat, a której zdrowotne w³a¶ciwo¶ci poznano ju¿ w VI wieku naszej ery. Konjac jest o wiele bardziej kleisty ni¿ inne rodzaje b³onnika, a rozszerzaj±c siê w ¿o³±dku oraz jelicie grubym i cienkim, wch³ania t³uszcz, przy¶piesza metabolizm, zmniejsza poziom cholesterolu, hamuje wch³anianie cukru oraz pomaga w chudniêciu, poniewa¿ powoduje uczucie syto¶ci. Dieta uwzglêdniaj±ca konjac to dobry sposób na osi±gniêcie zdrowia oraz utratê dodatkowych kilogramów.
Oczywi¶cie to tylko jeden z tysiêcy przyk³adów obrazuj±cych postêpy naukowe dotycz±ce odkrywania zdrowotnych w³a¶ciwo¶ci jedzenia. Jednak w Azji takie odkrycia nie s± ¿adn± niespodziank±. Podczas obiadu z moimi Chiñskimi gospodarzami cieszy³em oczy doskona³ym wygl±dem po¿ywienia oraz kubki smakowe smakiem potraw. Niektóre z zawartych w nich sk³adników by³y dla mnie zupe³nie nieznane, np. ³agodny i kruchy grzyb, bai mu er, który wspomaga detoks organizmu oraz pozytywnie wp³ywa na cerê.
Jad³em równie¿ danie sk³adaj±ce siê z warzyw oraz s³odkich orzechów ginkgo, które poprawiaj± kr±¿enie krwi, zdolno¶ci kognitywne oraz maj± w³a¶ciwo¶ci przeciwutleniaczy.
Chiñski grzyb shitake wspomaga odporno¶æ organizmu dziêki unikalnym cz±steczkom polisacharydu.
Chiñskie broku³y, gai lan, to bogate ¼ród³o glukosinolatów, które u³atwiaj± detoks organizmu oraz zapobiegaj± nowotworom. Gai lan to warzywo bogate w takie minera³y jak wapñ oraz magnez, oraz ¼ród³o kwasu foliowego i wielu innych witamin i przeciwutleniaczy.
Skóra pieczonej kaczki po pekiñsku zawdziêcza swój czerwony kolor czerwonym dro¿dzom na po¿ywce ry¿owej, które zawieraj± substancjê przypominaj±c± statynê, która obni¿a poziom cholesterolu.
Zupa z ¿eñ-szenia podnosi poziom energii organizmu, pomaga w walce ze stresem oraz jest ¼ród³em dobrze przyswajalnego b³onnika oraz kwasów t³uszczowych omega-3. Kurczak z imbirem oraz gorzkim melonem zmniejsza stan zapalny, wspomaga detoks organizmu oraz przywraca równowagê poziomu cukru we krwi.
W Chinach nawet deser mo¿e nas wyleczyæ. Zupa longhan z ziarnami lotosu oraz jajami przepiórki koj±co wp³ywa na organizm, a przy tym syci. Longhan pozytywnie wp³ywa na ci¶nienie krwi oraz walczy z anemi±; ziarna lotosu pomagaj± w osi±gniêciu erekcji, lecz± biegunkê, uspokajaj± oraz zmniejszaj± palpitacjê serca. Jaja przepiórcze to zdrowe ¼ród³o ³atwych do strawienia bia³ek, kwasu foliowego, choliny.
Ch³odz±cy deser na bazie aloesu oraz cytryny zmniejszy stan zapalny w organizmie.
Aromatyczna herbata ja¶minowa to rodzaj zielonej herbaty, która pozytywnie wp³ywa na metabolizm, przy¶piesza detoks organizmu, zmniejsza stan zapalny oraz zmniejsza ryzyko raka i neutralizuje pierwiastki metali ciê¿kich obecnych w po¿ywieniu.
W porównaniu z wiedz± Chiñczyków, którzy wiedz± jak nape³niæ ¿o³±dek, ukoiæ duszê oraz uzdrowiæ cia³o, Europa musi siê jeszcze wiele nauczyæ. Je¿eli zdamy sobie sprawê, ¿e mo¿emy je¶æ lekarstwa w posi³kach, utrzymanie zdrowego stanu zdrowia nie bêdzie trudnym zadaniem!
Pamiêtaj o kolorach!
Ro¶liny u¿ywaj± barw jako mechanizmów ochronnych. Kolory s± ¼ród³em fitosk³adników, które maj± w³a¶ciwo¶ci lecznicze i które zmniejszaj± stany zapalne, oczyszczaj± organizm, dzia³aj± jako przeciwutleniacze oraz pomagaj± w utrzymaniu równowagi hormonalnej. Powinni¶my pamiêtaæ o fitosk³adnikach ka¿dego dnia, poniewa¿ w ten sposób uchronimy siê od choroby i bêdziemy siê cieszyæ dobrym samopoczuciem!
Warzywa wystêpuj± w wielu kolorach – te barwy odzwierciedlaj± ponad 25,000 zdrowotnych zwi±zków chemicznych. Istniej± dowody wskazuj±ce, ¿e jedzenie warzyw o ró¿nych kolorach wzmacnia lecznicze w³a¶ciwo¶ci po¿ywienia, dlatego te¿ warto pamiêtaæ o ró¿nicowaniu diety i spo¿ywaniu ró¿norodnych produktów.
Warzywa oraz owoce s± istotne dla ludzko¶ci. Nasi przodkowie z plemion zbieracko-³owieckich spo¿ywali w ci±gu ¿ycia ponad 800 rodzajów pokarmów ro¶linnych.
Ka¿dy kolor odzwierciedla inn± grupê zwi±zków leczniczych. Chocia¿ obecnie w sklepach dostêpnych jest jedynie kilka rodzajów kolorów, w naturze warzywa i owoce wystêpuj± w bardzo wielu barwach i odmianach. Jemy pomarañczowe marchewki, chocia¿ marchewki w Indiach s± czerwone. Istnieje 150 rodzajów groszku pachn±cego, jednak przeciêtny mieszkaniec Europy zauwa¿y w sklepie jedynie kilka odmian tej ro¶liny. Musimy w³o¿yæ wiêcej wysi³ku w ró¿nicowanie diety oraz spo¿ywaæ wiele ró¿nych odmian produktów – w ten sposób dostarczymy organizmowi wiêcej zdrowotnych sk³adników od¿ywczych.
Oto kilka rad w jaki sposób leczyæ siê nie stosuj±c ¿adnych tabletek! Na rynku nie istnieje obecnie ¿aden lepszy lek, dlatego te¿ jedz lekarstwa zawarte w produktach ka¿dego dnia.
Pamiêtaj o jedzeniu têczy!
Grupa czerwona (pomidory, ró¿owe grejpfruty, arbuzy)
Grupa czerwona zawiera likopen, który uwalnia cia³o od wolnych rodników uszkadzaj±cy geny. Likopen zdaje siê chroniæ przed rakiem prostaty oraz chorobami serca oraz p³uc. Soki pochodz±ce z tych ro¶lin zawieraj± wiele leczniczych sk³adników. Jedna szklanka soku pomidorowego zawiera 50% dziennego zalecanego spo¿ycia likopenu.
Grupa ¿ó³ta/zielona (szpinak, kapusta pastewna, kapusta sitowata, rzepa, kukurydza, groszek, awokado, melon)
Te warzywa i owoce s± ¼ród³em luteiny oraz zeaksantyny, które prawdpodobnie zmniejszaj± ryzyko zaæmy oraz zwyrodnienia plamki ¿ó³tej. Luteina to ¿ó³tawo-zielonkawa substancja, która gromadzi siê w tyle oka. Luteina mo¿e równie¿ chroniæ przed mia¿dzyc±.
Grupa pomarañczowa (marchew, mango, morela, melon kantalupa, dynia, s³odkie ziemniaki)
Te ro¶liny zawieraj± alfa-karoten , który chroni przed rakiem oraz beta-karoten, który organizm przekszta³ca w witaminê A. Beta-karoten chroni skórê przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki oraz pomaga w naprawie uszkodzonego DNA i wspomaga widzenie w nocy. Warto pamiêtaæ, ¿e lecznicze zwi±zki chemiczne mo¿na otrzymaæ równie¿ z innych ¼róde³. Witaminy s± obecne równie¿ w miêsie oraz nabiale, jednak nie s± a¿ tak korzystne dla zdrowia, poniewa¿ wraz z nimi dostarczamy cia³u równie¿ du¿o kalorii i t³uszczu.
Grupa pomarañczowa/¿ó³ta (ananas, sok pomarañczowy, pomarañcze, mandarynki, brzoskwinie, papaja, nektarynki)
Te produkty zawieraj± beta-kryptoksantynê, która wspomaga komunikacjê komórkow± oraz mo¿e zapobiegaæ chorobom serca. Jedna pomarañcza to 170% dziennego zalecanego spo¿ycia witaminy C. Skórka pomarañczy jest bogatym ¼ród³em zdrowotnego t³uszczu, który zabija komórki nowotworowe w organizmach ludzi oraz zwierz±t. Warto podkre¶liæ, ¿e 75% wszystkich leków opiera siê na produktach pochodzenia ro¶linnego.
Grupa czerwona/ fioletowa (buraki, bak³a¿an, winogrono ró¿owe, czerwone wino, sok z winogron, ¶liwka wêgierka, ¿urawina, jagody, je¿yny, truskawki, czerwone jab³ka)
Te warzywa i owoce s± ¼ród³em silnie dzia³aj±cych przeciwutleniaczy (antocyjanów), które mog± zapobiegaæ powstawaniu zakrzepów oraz tym samym chroniæ przed chorobami serca. Antocyjany mog± równie¿ opó¼niaæ pierwsze oznaki choroby Alzheimera oraz starzenie komórek w organizmie.
Grupa zielona (broku³y, brukselka, kapusta g³owiasta, kapusta chiñska, jarmu¿)
Te ro¶liny zawieraj± sulforafan, izocyjaniny oraz indol, które pomagaj± w zwalczaniu raka poprzez inhibicjê substancji rakotwórczych. 10% ludzi na ca³ym ¶wiecie nie lubi broku³ów, jednak pamiêtajmy o ich zdrowotnych w³a¶ciwo¶ciach!
Grupa bia³a/zielona (por, cebula dymka, czosnek, cebula, seler, gruszka, bia³e wino, szczypiorek, cykoria endywia)
Warzywa cebulowate zawieraj± allicynê, która ma w³a¶ciwo¶ci przeciwrakowe. Inne ro¶liny z tej grupy zawieraj± flawonoidy (kwercetynê oraz kemferol), które dzia³aj± jak przeciwutleniacze.
Teraz odpowiedz sobie na kilka pytañ:
Ile warzyw i owoców jesz dziennie?
Ile kolorów jesz dziennie?
Ile ró¿nych owoców jesz w ci±gu tygodnia?
Autor: Mark Hyman
http://pl.vivo.co/news/2011/10/20/jedze … lekarstwo/
Offline