Niepe³nosprawny sportowiec z Polski jedzie z £odzi do Londynu na wózku inwalidzkim.
czytaj atyku³
w 216 e-wydaniu
Na Londynie nie koniec
W Londynie nale¿y siê go spodziewaæ za niespe³na tydzieñ, czyli 3 kwietnia. Wtedy, zgodnie z za³o¿eniami, pojawi siê na Trafalgar Square.
Jak siê dowiedzieli¶my, po powrocie do Polski Krzysztof Jarzêbski nie zamierza wcale odpoczywaæ - po trzydniowej przerwie wyje¿d¿a do Berlina, gdzie we¼mie udzia³ w maratonie oraz mistrzostwach ¶wiata. Planuje wziêcie udzia³u w kolejnych zawodach, gdzie zamierza powalczyæ o medal. Inny rezultat - jak powiedzia³ - go nie interesuje.
Jeste¶my pewni, ¿e Krzysztof Jarzêbski sprosta temu wyzwaniu, tak jak poprzednim. Przed samym wyjazdem dziennikarz „¯ycia Pabianic” zapyta³ go, czy nie boi siê niepowodzenia.
- Nie bojê siê. Pokona³em raka, to i tê trasê pokonam - odpowiedzia³ ¶mia³ek z Pabianic.
Swoj± postaw± chcia³bym dodaæ otuchy wszystkim tym, którzy z powodu swojego kalectwa popadli w apatiê i zw±tpienie. Krzysztof Jarzêbski
Dr Daniel Cohen, lekarz sportowy, ortopeda.
Z mojej praktyki zawodowej znam liczne przypadki zatrzymania siê procesu chorobowego i poprawy stanu zdrowia poprzez uprawianie sportu przez osoby niepe³nosprawne. Opiekowa³em siê kiedy¶ zawodniczk± trenuj±c± lekk± atletykê, cierpi±c± na chorobê zwyrodnieniow± krêgos³upa. Zapytana czy nie ¿a³uje tego, ¿e uprawia³a sport, odpowiedzia³a: „To, co prze¿y³am jest moje. Zwiedzi³am ¶wiat. Spotka³am ciekawych ludzi. Robi³am to, co lubi³am. Czego wiêc mogê ¿a³owaæ? Ile osób w moim wieku ma podobne problemy?” Dla osoby niepe³nosprawnej integracja z lud¼mi zdrowymi i wyj¶cie poza w³asne ¶rodowisko s± niezwykle wa¿ne. Sport daje tak± mo¿liwo¶æ „wyj¶cia do ludzi”, zapomnienia o kalectwie, poczucia w³asnej warto¶ci.
http://www.polishexpress.co.uk/index.ph … d7a82974c0